среда, 14. април 2010.

Ukratko o Crnoj Gori




Crna Gora je zasigurno jedna od najzanimljivijih tačaka na svijetu. Iako pokriva svega oko 14.000 km2 i ima tek oko 670.000 stanovnika, njen doprinos svjetskoj kulturnoj baštini utoliko je i veći. Tokom vijekova svoje bogate istorije Crna Gora je opstala i ostala jedan od najsvjetlijih primjera borbe za slobodu i za sopstveno postojanje i mjesto kome se uvijek govorilo sa pijetetom. Hrišćanska, muslimanska, ilirska, vizantijska, turska i slovenska civilizacija ovdje su se stopile čineći Crnu Goru dovijeka raskrsnicom kulture i istorije.

Crna Gora mijenjala je svoje ime mnogo puta. Od latinske oblasti pod nazivom Prevalis, preko srednjevjekovne države Zete, do savremenog Crna Gora, kako se mijenjalo ime, tako se i prostor, zahvaljujući svim civilizacijama koje su na njemu kraće ili duže boravile, pretvarao u mozaik civilizacijskih tekovina. Ovaj kvalitet Crne Gore i danas je, u svijetu njen najcjenjeniji aspekt.

Neko će reći da su joj ime, Crna Gora, donijeli moreplovci za koje je sa pučine izgledala kao vrletna i mračna jer su se odmah iznad njenih toplih obala dizale planine i vrleti ispresijecani klancima. Drugi bi rekli da su joj neprijatelji dali to ime, zbog loše sreće koja bi svakoga zadesila ukoliko bi pokušao da je pokori, u nekim davnim vremenima. Istina je u tome da svoje ime nosi po onima koji su je učinili državom – dinastiji Crnojevića. Oni su uz dinastiju Petrovića ostali rodonačelnici jedne savremene, male ali ponosne, zemlje na Mediteranu.

* * *


Crna Gora je jedna od najstarijih evropskih država. Možda će vas njeno ime, Montenegro kako ono zvuči na većini svjetskih jezika, na trenutak zavarati da je riječ o zemlji južne Amerike. No, ukoliko se malo raspitate i potražite kakvu ličnu kartu naše zemlje otkrićete da Evropa sa svim svojim nacionalnim, kulturnim i istorijsko–geografskim diverzitetom krije i jednu malu, ali po mnogo čemu posebnu i privlačnu državu u sebi.

Crna Gora je južno-evropska i mediteranska zemlja. Spada u red najjužnijih evropskih država i izlazi na južni dio Jadranskog mora. Na oko 500 km od Rima, 1.500 od Pariza i Berlina, i oko 2.000 km zapadno od Moskve, Crna Gora leži na Balkanskom poluostrvu u samom srcu Evrope.

Gdje se nalazi Crna Gora?

Ona se prostire izmedju 41° 51’ i 43° 30’ sjeverne georgrafske širine, te između 18° 26’ i 20° 21’ istočne geografske dužine. Najjužnija tačka se nalazi na ušću rijeke Bojane u Jadransko more, a najsjevernija duboko u kontinentalnom dijelu nedaleko od tromeđe Bosne, Srbije i Crne Gore. Iako je rastojanje između ove dvije tačke svega 190 km, između mediteranske klime juga i surovih planinskih vrhova sjevera kao da postoji jedan čitav svijet. Iz ovoga razloga Crnu Goru nazivaju zemljom 6 kontinenata. Geografski i klimatski diverzitet i njen geografski položaj čine je destinacijom koja će vam ponuditi jutarnje kupanje u vodama Mediterana i popodnevno skijanje poput onoga u Alpima.

Osnovne informacije o Crnoj Gori

Povrsina Crne Gore - 13.812 km2,
Ukupan broj stanovnistva - >650.000,
Duzina obale - 294 km,
117 Plaza ukupne duzine 73 km,
Najvise planine - 2.536 m (Prokletije, Zla Kolata), i 2.522 m (Durmitor, Bobotov kuk),
Najvece jezero: Skadarsko jezero,
Crna Gora je Republika i nezavisna drzava od maja 2006.,
Glavni grad: Podgorica,
Prijestonica: Cetinje,
Zvanicna valuta u Crnoj Gori - EURO.

Ostalo:

Drzavni simboli Crne Gore (zastava, grb i himna)

Ustav Crne Gore (25.10.2007.)



Нема коментара:

Постави коментар