петак, 16. април 2010.

Jos nešto o tradicionalnim jelima u Crnoj Gori


Riblji specijaliteti

Jug Crne Gore, posebno dio oko Skadarskog jezera i, naravno, primorje, obiluje kvalitetnom ribom, koje lokalno stanovništvo izvrsno priprema u svim prilikama, Ukljeva, karaš, skakavica, šaran i krap, uz kap crmničkog vina i topao razgovor ostaće vam u najboljoj gastronomskoj uspomeni kada je Crna Gora u pitanju.

Ukljeva se suši, a dimljeni krap je delikates par ekselans. Specijaliteti jezerske kuhinje su krap u tavu, sa suvim šljivama, koji se služi i uz drugo voće, krap na luku, jegulja na orizu i jegulja na ražnju, pastrmaka na žaru idr.

Riba se inače u Crnoj Gori sprema na više načina – na roštlju uz aromatične dodatke, neizbježni ruzmarin i maslinovo ulje, ili pak pržena uz krompir salatu… jelo od ribe prate i domaći limun, lovor, bijeli luk i peršun. Nalik većini mediteranskih kuhinja, i crnogorska nudi tunj, salatu od hobotnice, mušlje i lignje i škampe.

Kačamak – kašasto, jako jelo koje se sprema od pšeničnog, heljdovnog, ječmenog ili kukuruznog brašna i služi se sa sirom i kisjelim mlijekom. Smočanim kačamakom se naziva onaj kome se dodaje sir, odnosno kajmak i koji se dugo miješa specijalnom drvenom kašikom. Ukus je u ovom slučaju još bolji, a ljudi na selima ga preferiraju jer im daruje energiju koju troše nešto težim radom. Nalazi se u ponudi svakog nacionalnog restorana. Kačamak od krompira je možda i najzanimljivija varijanta ovog jela.

Cicvara - Uz ovo jelo obično se služi bijeli kuvani krompir i kisjelo mlijeko. Mladi kravlji sir ili kajmak se miješaju sa brašnom dok se ne oslobodi mast. Riječ je o jelu visoke energetske vrijednosti, prijatnog ukusa – bukvalno se topi u ustima.

Popara – miješanjem komada hljeba sa mlijekom uljem i sirom dobija se interesantno i jeftino jelo duboko ukorijenjeno u crnogorsku ishranu,

Kuvani krompir – lagan i omiljen obrok, koji prat sir i kiseli kupus. Sprema se jednostavno – polučasovnim kuvanjem krtole tj krompira.

Čorbe – čorbe se u Crnoj Gori spremaju uglavnom uz rezance, krompir ili povrće. Posebno je zanimljiva čorba od koprive, a gotovo da nijedna ne izostavlja kuvano svježe meso te su izuzetno hranljive i bogate.

Raštan – jako ukusno jelo od lokalnog povrća iz porodice kupusa, kuva se uz bijeli krompir i dosta začina.

Japraci - izuzetno bogato i hranljivo jelo. U kilogram raštana i pola kilograma junećeg mesa dodaju se i pirinač, biber, pa čak i suvo meso. Kuvanjem se oslobađa masnoća a jelo dobija na ukusu.

Sarma, punjene paprike, đuveč, pilav itd samo su neka od jela koja, pored crnogorskog, karakterišu i prostor ostalih balkanskih zemalja. Svako od ovih jela nosi mali, ali značajan dio i Crne Gore u sebi, pa ih toplo preporučujemo tokom vašeg boravka na ovim prostorima.

Crnogorska jagnjetina u mlijeku - pravi je specijalitet. Od oko 2 kg mesa koje se kuvaju u domaćem mlijeku uz dodavanje začina i krompira, može se poslužiti osam osoba, pa se, pogotovu u sjevernijim oblastima, ovo jelo sprema prilikom svečanijih prigoda.

Kobasica – priprema se sušenjem, najčešće na Njegušima, posebnom tehnikom. Izuzetno je ukusna i jaka.

Pršuta – najpoznatiji pršut, njeguški, prednjači kvalitetom i u odnosu na italijanske proizvođače. Riječ je o mesu o kome se danonoćno vodi računa, dok se suši isključivo na bukovom drvetu i po više mjeseci. Uz njega se služi domaća, najčešće lozova rakija, i njeguški suvi sir.

Jagnjetinja ispod sača – kada je riječ o jelima ispod sača, interesantno bi bilo opisati sam proces spremanja. Jela ispod sača su daleko ukusnija od svih jer se spremaju na gotovo prastari način – meso i krompir stavljaju se pod metalni poklopac tzv. sač, koji se zatim prekriva žarom i pepelom. Na ovaj način, zadržava se aroma, a jelo je ravnomjerno pečeno na prirodan način. Jagnjetinja je, recimo, najukusnija ukoliko je spremljena na ovaj način. Crnogorski nacionalni restorani pripremaju je na ovaj način i danas.

Podgorički popeci – zanimljivo aranžirano jelo ; u odrezak od telećeg mesa zamota se komad sira ili starijeg kajmaka i komad pršuta, daljim pohovanjem i prženjem dobija se izvrsno jelo sočne i bogate unutrašnjosti, i ukusne i hrskave spoljašnjosti.

Hrana sa roštilja – Crnogorci su poznati kao veliki ljubitelji roštilja ; posebno ukusni su ćevapi i pljeskavice koje odlično idu sa crnim lukom. U pitanju su dva najpopularnija jela kod mladih i nalaze se u ponudi restorana brze hrane.


Нема коментара:

Постави коментар